
Niekaip negalite suprasti kodėl svarstyklių rodyklė vis kyla aukštyn, nors, atrodo, valgote nedaug? Atidžiau peržvelkime savo dienos meniu ir galbūt šį tą pakeisime. Tai visai nereiškia dietos ar bado paskelbimo. Taigi....
Sotumo jausmas ateina vėliau
Kone didžiausia klaida yra alkio ignoravimas. Neleiskite savo skrandžiui išalkti, nes tuomet suvalgysite didesnę porciją, o vėliau apniks sunkumo ir beviltiškumo jausmas.
Kai maistas suskirstytas griežtomis porcijomis – tai nėra problema, mat jo kiekis ribotas, taigi porciją suvalgius nebekyla pavojus persivalgyti. Tuo tarpu jei kramsnoji tokį maistą, kurio porcijos ribos labai neaiškios – pvz. dubenį kukurūzų spragėsių, maišelį krekerių ar pan., maždaug 20 min. tu valgai tai, ko tavo alkiui numalšinti jau seniai nebereikia, taigi akivaizdžiai persisotini. Dar blogiau, jei valgai ne todėl, kad esi alkana, o todėl, kad nuobodžiauji, nerviniesi ar tiesiog iš įpročio. Tad nuo šiol pasinaudok šiais patikimais apetitą harmonizuoti padedančiais patarimais:
• Skirk laiko pavalgyti – tuo metu neužsiimk kitais darbais.
• Maistą, net ir užkandžius (o tiksliau – ypač užkandžius!) suskirstyk porcijomis ir jų nebeviršykite.
• Prieš sėsdama valgyti visada pagalvok, ar tikra organizmas nori valgyti?
Pasirūpinkime užkandžiais iš anksto
Dažnai persivalgoma ne todėl, kad staiga įsigeidžiama pačių kaloringiausių patiekalų, o todėl, kad tiesiog tie, kaloringieji, atsiduria po ranka. Taigi paprasta strategija: norint išvengti nereikalingo maisto atakų geriausia iš anksto pasiruošti pageidaujamų užkandžių, kad jie prireikus būtų po ranka.
• Panorusi deserto, suvalgyk vaisių arba pasiruošk šaldytų uogų šerbetą: tereikia užsišaldyti mėgstamų uogų, o prireikus jas vos vos atšildyti (užtruks apie 10 min.) ir sutrinti plakikliu – bus puikus šviežias šerbetas.
• Pasigamink dubenėlį salotų visai dienai – kad galėtum jų užkąsti kada panorėjusi.
• Susipjaustyk daržovių gabalėlių (pvz. šiaudeliais pjaustytų morkų, salierų, paprikų) ir paruošk šviežią jogurto padažą joms pamirkyti – bus ir skanu, ir maistinga.
Improvizuok
Tikrai netiesa, kad maitintis sveikai – tai misti tik neskaniais ir neįmantriais produktais. Keletą dienų pasimaitinus garuose troškinta vištos krūtinėle su ryžiais taip iš tikrųjų gali pasirodyti. Tačiau jei nepabūgsi improvizuoti – sveiki patiekalai gali tapti nebe nykia užkanda, o išties gurmaniškais patiekalais. Gal patiekalo kaloringumas pakeitus jo sudėtines dalis ir ne visada pasikeis, bet sveikatai nauda bus didesnė!
• Recepte siūloma salotas gardinti džiūvėsių kubeliais? Drąsiai keisk juos sauja smulkintų riešutų ar sveikesniais ir mažiau kaloringais produktais.
• Gamini pyragą iš miltų? Įberk į tešlą šiek tiek sėlenų.
• Radai gardų salotų su kumpiu receptą? Pamėgink kumpį pakeisti krevetėmis ar krabais.
Daržovės taip pat maistas
Taip, taip, daržovės – neišvengiama ir privaloma sveikos mitybos dalis. Tačiau kodėl gi apie jas vis dar dažnai galvojama kaip apie priedą prie "rimtesnių" valgių? Daržovės ir jų patiekalai tikrai imtų atrodyti visai kitaip, jei tik labiau pasidomėtum, kiek daug įvairių gardumynų iš jų galima pasigaminti – ne vien troškinių ir salotų.
• Na, o svarbiausia – pagaliau pažvelk į daržoves kaip į galimybę savo gyvenimą papildyti naujomis spalvomis ir skonio potyriais. Juk tai – tikras nuotykis!
Skysčiai ir kalorijos
Žmogui reikia maždaug 2 litrų skysčių per dieną. Puodelis kakavos, kefyro, dubenėlis sriubos ar stiklinė sulčių – tai taip pat skysčiai. Tačiau nuodėmė juos net mintyse sutapatinti su vandeniu. Mat šie skysčiai yra kaloringi ir kai kada atstoja net ir visą maisto porciją! Todėl nesuklysi pamėginusi sutaupyti šiek tiek kalorijų.
• Vanduo, nesaldinta arbata – tai gėrimai, kurių gali gerti neribotą kiekį. Figūros linijoms jie tikrai nepakenks.