
Kokios asociasijos kyla išgirdus žodį šokoladas? Meilė, aistra, džiaugsmas, norai... Ne veltui. Net mokslas įrodė šviesiąją šio produkto pusią mūsų organizmui.
Šokoladu turėtų būti vadinamas produktas, kuriame yra 100 % kakavos sviesto, tačiau dažniausiai dalis jo pakeičiama augaliniais riebalais. Tai padeda sumažinti gaminio savikainą. 100 % kakavos sviesto turintis šokoladas kambario temperatūroje yra kietas, lūžta gerai ir greitai ištirpsta burnoje. Jeigu jaučiate, kad jis veliasi, tai – klastotė.
Kokia yra tikrojo šokolado nauda?
Meilės jausmas
Šokoladas – tai ir puikus afrodiziakas. Mokslininkai teigia, kad tai lemia dvi jame esančios medžiagos. Pirmoji – triptofanas (jis seksualiai jaudina), antroji – feniletilaminas (išsiskiria įsimylėjusių žmonių organizme).
Puiki sveikata
Kakavos pupelėse esantis magnis gerina atmintį, didina atsparumą stresui, stiprina nervų sistemą ir imunitetą. 40 g juodojo šokolado per dieną stiprina širdies kraujagysles, normalizuoja arterinį kraujospūdį. Flavonidai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl šokoladas – gera aterosklerozės profilaktikos priemonė. Jame yra vitaminų B2, B1, PP, geležies, magnio, kalio, kalcio, natrio. Anglų mokslininkai atrado dar vieną gerą šokolado ypatybę – jis gydo kosulį.
Džiaugsmas
Į organizmą patekęs kakavos sviestas skatina endorfinų (hormonų, sukeliančių pasitenkinimą) ir medžiagų, stimuliuojančioms psichiką, išsiskyrimą. Dėl to daugiau šokolado valgantys žmonės jaučiasi laimingesni. Neseniai Amerikos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad valgyti šokoladą yra taip pat malonu, kaip ir bučiuotis.
Grožis
Laikantis šokolado dietos per 5 dienas galima atsikratyti nuo 3 iki 6 kg. Nors rezultatai puikūs, juos pasiekti reikės daug valios pastangų. Rekomenduojama per dieną suvalgyti 80–100 g karčiojo šokolado, užpilant jį juodos nesaldintos kavos puodeliu.
Šokoladas puikiai malšina alkio jausmą, o kava teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Jeigu vis dėlto pirkdami suabejojate gaminio tikrumu, pažiūrėkite į nurodytus skaičius. Tikrame šokolade kakavos produktų turi būti ne mažiau kaip 60 %.
Svarbu nepamiršti, kad viskam egzistuoja viena taisyklė: kas per daug, tas nesveika. Taigi, mėgaukitės šokoladu, tačiau nepiknaudžiaukite.