
Kelios paprastos gudrybės, kurios padės atsiskleisti Jūsų patiekalų skoniui, aromatui ir leis ilgiau išlaikyti šviežius produktus.
* Česnako galvutėje yra nemažai baltymų (7 proc.). Ypač daug vitaminų turi jaunas česnakas, kol jo galvutė dar nesusiformavusi į skilteles.
* Patartina į bulvių košę pilti tik karštą pieną, nes nuo šalto ji patamsėja.
* Riebių produktų (dešrų, taukų, lašinių) nerekomenduojama laikyti polietileniniuose maišeliuose. Geriau juos suvynioti į foliją.
* Liesa veršiena, jautiena skatina plaukų augimą. Šį procesą stimuliuoja jose esančios amino rūgštys – metioninas ir cisteinas.
* Žiedinių kopūstų spalvą išsaugosime, jei juos virdami į vandenį įbersime šaukštelį cukraus.
* Jeigu norite, kad burokėliuose liktų kuo daugiau vitaminų, juos virkite pasūdytame vandenyje.
* Neriebi aviena turi vyrišką potenciją stimuliuojančių medžiagų, o kalakutiena padidina serotonino lygį kraujyje.
* Alyvuogių aliejumi išteptą mėsą 1 - 2 dienas galima laikyti šaldytuve nesušaldytą.
* Kepta žuvis bus skanesnė, jei prieš kepimą ją pamerksite į pieną 15-20 min. (1 stiklinei pieno 1 arbatinis šaukštelis druskos).
* Šviežius žalumynus kietai suvyniokite į foliją ir įdėkite į šaldymo kamerą. Jie išliks švieži 2-3 mėnesius. Skonis nepasikeis, bus tiek pat aromatingi. To negalima pasakyti apie sūdytus ar džiovintus žalumynus.
* Mandarinai ar jų sultys turi daug vitamino A (karotino), kuris 9 proc. sumažina riziką susirgti vidaus organų ligomis (ypač kepenų), vėžiu. Tik nepamirškite, kad visos sultys geriamos pusvalandį prieš valgį.
* Prisirpusios citrinos yra sunkios, oda riebaluota ir graži. Tokios citrinos sultingos, jose mažai sėklų. Rinkitės sodrios spalvos citrinas, bet ne kietas. Saugoti citrinas geriau vandenyje, tuomet jos ilgai išliks sultingos.
* Moksliškai įrodyta, kad šaldytos daržovės yra naudingesnės. Kol šviežios daržovės pateks ant prekystalio, jos praras daugumą jose esančių vitaminų ir mineralų. O štai ką tik nuskintose ir užšaldytose daržovėse išlieka visos žmogaus sveikatai reuikalingos medžiagos.
* Salotos skleis pikantišką aromatą, jei prieš tai lėkštę, į kurią dėsite salotas, ištrinsite česnaku.
Užšaldytuose kukurūzuose, morkose, pupelėse, žirniuose, žiediniuose kopūstuose, vitaminų buvo žymiai daugiau negu šviežiose daržovėse iš Ispanijos, Italijos,Izraelio ir Turkijos.
Mokslininkų nuomone, kuo ilgiau saugomos šviežios daržovės, tuo mažiau jose yra žmogaus organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų.