
Daugelis žino ir žavisi visame pasaulyje garsiu virtuvės šefu - Jamie Oliver. Lietuvis, virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis ne tik matė, bet ir darbavosi Jamie Oliver Itališkame restorane. Trumpas, bet išsamus interviu su lietuviu, dirbusiu su pasaulinio garsumo virtuvės šefu.
1. Kokie buvo didžiausi kulinariniai atradimai, keliaujant po Italiją ir dirbant itališkame restorane? Gal kažkuo nustebino italų maisto kultūra, atradai anksčiau nežinotų derinių, maisto paruošimo triukų?
Keliaudamas po Italijos regionus ir Siciliją labai nustebau, nes italai negamina jokiu įmantrių patiekalų, o labai paprastą, bet skanų maistą. Aš nekalbu apie Italijos didmiesčius, kur yra tikrai super gerų restoranų. Bet mano misija buvo aplankyti tas vietas, kur mažiausiai turistų ir kur maistas gaminamas pagal senovės papročius. Pagrindinė taisyklė: valgyti daug ir riebiai :) Ypač šiaurės Italijoj nereti pietūs susideda iš polentos su žvėriena, rissoto ir riebaus deserto, o Sicilijoj valgo gaiviai: jūros gėrybes, gelato, daržoves.
2. Ko verta išmokti iš Jamie Oliver? Kuo išskirtinė atmosfera jo restoranuose/ jo patiekalai?
Svarbiausia - kokybė ir greitis. Restoranuose yra absoliuti tvarka, švara bei kokybė. Tas pats patiekalas, kol nukeliauja iki stalo yra paragaujamas mažiausiai 3 skirtingų asmenų. Yra atsižvelgiama absoliučiai į viską: kokybę, temperatūrą, kiekius ir t.t. Jeigu kažkas neatitinka standartų, viskas yra išmetama ir pradedama gaminti iš naujo. Dar labai svarbus dalykas yra klientų greitas aptarnavimas. Visi patiekalai vienu metu turėdavo iškeliauti per 7 minutes. Viskas nuo pat ryto taip kruopščiai pasiruošta, kad gavus užsakymą, tau belikdavo užbaigti kepimą, viską gražiai sudėti i lekštę ir su visais kitais patiekalais duoti pagrindiniam šefui ragauti ir tik tada iškeliaudavo ant stalo. Restorane virtuvė buvo suskirstyta sekcijom: žuvies, mėsos, pastos, užkandžių, desertų ir t.t. Ir vienam staliukui užsakius 4 skirtingus patiekalus, visos sekcijos turėdavo pagaminti vienu metu. Žodžiu buvo tikras košmaras, nes 12 val. per dieną stovėdavo prie įėjimo žmonių eilė :)
3. Kokios pagrindinės taisykles galioja, gaminant itališką maistą?
Šviežia, paprasta, bet labai skanu ir greita.
Artimiausias kursas su Ronaldu – 2012.08.02 Čiop Čiop kulinarijos lofte, registruokitės: http://www.ciopciop.lt/kursas/italijos-virtuve-40.