
Dažniausiai toksinų kiekis daržovėse ir vaisiuose yra gerokai didesnis nei produktuose, kuriuos pagamino žmogus. Šios natūralios kenksmingos medžiagos gali tapti vėžio ar įgimtų negalavimų priežastimi.
Jei norite apsaugoti save ir savo šeimą nuo sveikatos problemų, nevartokite didelio kiekio kai kurių įprastų maisto produktų.
Straipsnyje pateikiame sveikatai ypač pavojingų cheminių medžiagų grupes ir maisto produktus, kuriuose jų gali būti.
Solaninas
Jei nukastos bulvės yra veikiamos tiesioginių saulės spindulių, ėel išsiskyrusio chlorofilo jų paviršius gali pažaliuoti. Pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ypač didelė jo koncentracija yra po pažaliavusiu daržovių žieve. Storai nulupus bulves, į organizmą patenka mažesnis solanino kiekis.
Troškinant daržoves garuose arba apdorojant verdančiu vandeniu, jose esančio solanino kiekis sumažėja 40%. Ši medžiaga gali tapti skrandžio ar kvėpavimo organų veiklos sutrikimų priežastimi. Bandymai su palikuonių besilaukiančiais gyvūnais parodė, kad solaninas dažniausiai sukelia persileidimus. Todėl nėščioms moterims derėtų būti labai atsargioms ir saugotis, kad į organizmą nepatektų šio toksino.
Cianogeniniai gliukozidai
Šių kenksmingų medžiagų yra daugelyje daržovių: kopūstuose, ridikėliuose, salieruose ir griežčiuose. Nors kai kurie specialistai mano, jog šių maisto produktų vartojimas yra gera vėžio profilaktika, minėtos daržovės neigiamai veikia skydliaukę. Valgant jas, gali susiformuoti gūžys.
Tačiau tai būdinga tik neapdorotiems (žaliems) maisto produktams. Virtos daržovės sveikatai nekelia jokios grėsmės.
Mikrotoksinai
Mikrotoksinai – viena sveikatai pavojingiausių cheminių medžiagų, esančių maisto produktuose. Juos išskiria grybeliniai dariniai, taip pat pelėsis. Dažniausiai šių medžiagų būna maisto produktuose, pagamintuose iš grūdų ar riešutų. Mikrotoksinai sukelia vėži, kepenų cirozę ir silpnina imunitetą.
Nitratai
Nitratai nepriklauso kancerogenams, tačiau bandymai su gyvūnais parodė, kad nitrozaminai, susidarantys skrandyje iš nitratų ir nitritų, sukelia vėžį. Nitratų paprastai dedama į mėsą, kad pailgėtų jos vartojimo laikas. Tačiau kenksmingų junginių gali būti ir natūraliuose maisto produktuose: špinatuose, burokėliuose, grūduose bei ridikėliuose. Vaikams nerekomenduojama valgyti daug šių maisto produktų, nes jų skrandžio sulčių rūgštingumas yra sumažėjęs ir organizmas nesuvirškina didelio nitratų kiekio.