
Senovėje cukrus, kaip ir druska, buvo laikomi skanėstais, kuriais galėjo mėgautis tik patys turtingiausieji. XIX amžiuje padėtis pasikeitė. Iš cukrinių rungelių buvo išmokta išgauti cukrų. Tai svarbus atradimas, nes koks gi pyragas ar keksas be šios saldinančios medžiagos? Cukrus ne tik saldina kepinį – tešlai jis suteikia „pilnumo“.
Prekiaujama įvairių rūšių cukrumi. Čia pateikiamos svarbiausios cukraus rūšys.
Rafinuotas baltasis cukrus
Kepiniams dažniausiai vartojamas baltasis rafinuotas cukrus. Šios rūšies cukrus gaminamas iš cukrinių runkelių arba cukrašvendrių jas rafinuojant (pramoniniu būdu perdirbant natūralias žaliavas).
Cukrus gabaliukais
Cukraus kubeliai gaminami iš baltojo rafinuoto cukraus. Būna širdelių, pusmėnulių, kryželių ir kitokios formos cukraus gabaliukų. Toks cukraus vartojimas patiekiamas saldinant, nes jį labai lengva dozuoti.
Cukraus pudra
Cukraus pudra gaunama iš baltojo rafinuoto cukraus, jį sumalus į miltus. Kepiniams cukraus pudra vartojama tuomet, kai cukrų reikia labai greitai ištirpinti, pavyzdžiui, glajui ar torto papuošimams gaminti.
Rudasis cukrus
Rudasis cukrus skoniu kiek primena salyklą. Jis dar vadinamas neapdirbtu cukrumi, kuris gaunamas perdirbant nevalytą, tačiau jau rafinuotą cukrų. Rudasis cukrus ne toks saldus kaip baltasis rafinuotas cukrus. Jis dažniau dedamas į meduolius.
Neapdirbtų cukrašvendrių cukrus
Šis šviesiai rudasis cukrus dažnai vadinamas cukrašvendrių cukraus granulėmis ir gaminamas iš cukrašvendrių. Neapdirbtų cukrašvendrių cukrus vartojamas sveikiems kepiniams kepti. Jame gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų.
Cukraus granulės
Tai stambūs cukraus „grūdai“, dažniausiai vartojami kepiniams ruošti. Cukraus granules galima barstyti ant dar neiškepto gaminio – kepant orkaitėje jos neištirpsta.
Kristalizuotas cukrus
Tai stambūs cukraus kristalai. Toks cukrus tinka karštiems gėrimams saldinti. Būna trejopi cukraus kristalai: balti, gelsvai rudi ir tamsiai rudi kubelių formos.
Nevalyto cukraus pudra
Tai geltonas arba rudas nevalytas cukrus, dažniausiai vartojamas meduoliams su medumi kepti.
Klevų sulos sirupas
Klevų sulos sirupas – puiki alternatyva baltajam rafinuotam cukrui. Šis produktas gaunamas šiek tiek įpjovus laukinių klevų žievę ir į indą surinkus besisunkiančią sulą. Iš sulčių gaunamas sirupas, kuriame yra daug cukraus, todėl jis vartojamas labai nedideliais kiekiais. Nors iš klevų sulos gaminant sirupą vitaminai suyra, tačiau mineralinės medžiagos bei mikroelementai išlieka.
Cukrinių runkelių sirupas
Ši saldinimo priemonė gaminama iš nuvalytų ir susmulkintų cukrinių runkelių. Toks sirupas yra labai aromatingas. Kepiniams jis suteikia apetitą žadinantį rusvą atspalvį.
Medus
Tai natūrali medžiaga, kurioje gausu gyvybiškai svarbių fermentų, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Kepant didelė dalis šių medžiagų suyra, todėl į kepinius galima dėti pigesnį medų. Nors ilgiau laikant medus susikristalizuoja, šildant jis vėl suskystėja.