Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Sveika mityba Sveikatos ir grožio šaltinis - agurkų sultys

Sveikatos ir grožio šaltinis - agurkų sultys

2014-05-19 15:40:19
Sveikatos ir grožio šaltinis - agurkų sultys
Agurkas yra viena pagrindinių daržovių lietuvių mitybos racione. Tačiau ar žinojote, jog nepaprastai naudinga ir sveika gerti agurkų sultis. Agurkų sultys ir agurkai yra ne tik skanūs, bet ir tikri mūsų organizmo draugai.
 
Net iki 94 % viso agurko sudaro vanduo. Tačiau tai toli gražu ne paprastas vanduo, kurį įsivaizduojame, o struktūrizuotas skystis, gerinantis medžiagų apykaitą. Jis normalizuoja daugelį mūsų organizmo apykaitos procesų, šalina kūne besikaupiančius ir jam normaliai funkcionuoti trukdančius toksinus bei nuodingąsias medžiagas, palaiko optimalų skysčių balansą. Tad ar reikia stebėtis, kad daugybė žmonių gerdami vadinamąsias agurkų sultis susigrąžino normalų virškinimą ir šiaip pagerino organizmo tonusą? Svarbu tik mokėti taisyklingai gerti šias sultis.
 
Sveika ir naudinga
 
Be vandens, agurkuose gausu ir kitų naudingų dalykų mūsų organizmui. Pirmiausia šie vaisiai turtingi vandenyje tirpstančių vitaminų: PP, biotino ir kitų B grupės vitaminų, retinolio ir tokoferolio (nors šių ir ne itin daug) bei askorbo rūgšties. Taip pat juose gausu ir eterinių aliejų (dėl jų agurkai taip gardžiai kvepia) ir užtektinai tartrono rūgšties, stabdančios angliavandenių perdirbimą organizme ir riebalų  susidarymą.
 
Agurkuose daug ir „deficitinių“ mineralinių medžiagų: jodo,sieros,  silicio ir fosforo, geležies, magnio, kalio,  kalcio,  chlor. Geriausia, kad spaudžiant agurkų sultis beveik visos šios mineralinės medžiagos keliauja į jas, darydamos gėrimą dietinį, visiems vienodai sveiką ir neturintį jokio šalutinio poveikio.
 
Agurkų sultis pirmiausia itin naudinga gerti – grynas ir sumaišytas su kai kuriais komponentais: kitomis sultimis, rauginto pieno produktais ar žolelėmis, natūraliais papildais.
 
Šios sultys veiksmingos profilaktiškai, taip pat sveikatos sutrikimams gydyti ar ligos simptomams palengvinti. Taigi jei sutriko virškinimas arba turite bėdų dėl širdies, šokinėja kraujospūdis, didelė tikimybė, kad organizme sutriko natrio ir kalio balansas.Agurkų sultys tai gali pataisyti, nes jos prisotina organizmą kalio ir kartu pašalina iš jo nereikalingą natrį bei toksinus.
 
Virškinamojo trakto ligos
 
Karčių agurkų sultys dar vaistingesnės. Jos ypač naudingos sergantiems kepenų ligomis – tokiais atvejais geriamos po pusę stiklinės kiekvieną rytą ir vakarą. Šios sultys puikiai padės  ir kenčiantiems dieglius, 
Stiklinė agurkų sulčių su šaukšteliu medaus laikoma puikiausia priemone, padedančia sugrąžinti gerą formą virškinimo sistemai po skrandžio uždegimo paūmėjimo ar opaligės, ir ypač jeigu yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas.
Po 100 ml agurkų sulčių tuščiu skrandžiu padės įveikti vidurių užkietėjimą. Ši priemonė labai tinka nėščiosioms, negalinčioms vartoti cheminių preparatų.
Jeigu bėdos nepavyksta įveikti iš karto, sulčių kiekį galima padidinti iki visos stiklinės, pagardinti jas medumi ir pratęsti gydymo kursą iki trijų savaičių.
Tiems, ką pavalgius kamuoja rėmuo, nemalonūs deginantys pojūčiai krūtinės srityje, kam sutriko apetitas, irgi pats laikas pirkti sulčiaspaudę. Agurkų ir morkų arba agurkų ir burokėlių sultys padės įveikti rėmenį, nes mažina rūgštingumą, suderina žarnyno motoriką ir apsaugo nuo skrandžio rūgšties patekimo į stemplę. Sultys geriamos pakaitomis po 30 ml triskart per dieną prieš valgį.
 
Širdies ir kraujagyslių ligos
 
Geriant agurkų sultis galima normalizuoti arterinį kraujo spaudimą: per žemą šiek tiek paaukštinti, per aukštą – sumažinti (nes veikia kaip šlapimą varanti priemonė).
Naudingos šios sultys ir sergantiesiems išemine širdies liga: kraujotaką smegenyse, virškinimą,ramina nervus, gerina miokardo tonusą.
Sergant širdies ir inkstų ligomis neįmanoma išvengti tinimų – agurkų sultys padės susidoroti ir su šia bėda, tereikia gerti jas po pusę stiklinės dukart per dieną. Be to, sultys pagerins širdies raumens tonusą (geriant po trečdalį stiklinės triskart per dieną). Sumaišytos su salotų lapų sultimis, agurkų sultys gydo miokarditus, padeda sveikti po infarkto ir kitų širdies ligų (sultys maišomos vienodomis proporcijomis ir geriamos kas rytą po stiklinę).
 
 
Kiti susirgimai ir agurkų sulčių nauda
 
Gerti agurkų sultis galima su bet kuriomis kitomis – jau minėtomis lapinių salotų, morkų, špinatų, taip pat greipfrutų, pomidorų, serbentų, obuolių ir net česnakų.
Agurkų sultys su medumi gali padėti palengvinti sausą kosulį, nes skystina karkalus ir padeda atsikosėti. Šiam tikslui visiškai užteks 3 šaukštų sulčių triskart per dieną.
Agurkų sultyse gausu lengvai pasisavinamo jodo, todėl jas sveika gerti sergant skydliaukės ligomis.
Turint odos bėdų, agurkų sultys padės, jei sumaišysite jas vienodomis dalimis su morkų. Vienas geriausių receptų gražiai odai – agurkų, salotų ir morkų sultys, geriamos bemaž mėnesį. Oda bus pastebimai stangresnė ir lygesnė.
Agurkai su špinatais paspartins plaukų augimą ir padės sergant reumatu, nes veiksmingai pašalins iš organizmo šlapimo rūgštį.
Agurkų sultys puikiai dera su žalumynais ir kefyru, tačiau būkite pasiruošę, jog pirmosiomis dienomis viduriai bus gerokai laisvesni nei paprastai. Dėl viso pikto pradėkite nuo mažesnių porcijų – nuo 50 iki 100 ml sulčių. Paskui pamažu didinkite dozę orientuodamiesi pagal organizmo reakciją.
 
Galima ir negerti
 
Agurkų sultys labai sveika odai ir plaukams: jos užgydo net smulkiausias žaizdeles ir sumušimus, gydo spuogus ir bėrimus, padeda net nuo nuplikimo.
 
Kad nagai būtų sveiki ir augtų, reguliariai darykite agurkų sulčių, druskos ir alaus voneles.
Agurkų sultimis galite skalauti ir burną – jei kraujuoja dantenos, yra blogas kvapas iš burnos.
Agurkų sulčių losjonu su šaukšteliu citrinų sulčių tepamas veidas: toks „kremas“ šviesina strazdanas ir pigmentines dėmes. Grynas agurkų sultis patariama naudoti įdegus – odai atvėsinti ir sudrėkinti – arba smarkiai prakaituojant.
 
 
Gairės: sveikata, sveikos sultis, sulčių nauda, kuo naudingi agurkai, daržovių sultys
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Kokį obuolį valgyti?
Kokį obuolį valgyti?
Nuo seno sakoma, kad maistas, išaugintas šimto ar dviejų šimtų kilometrų atstumu nuo tos vietos, kur gyveni, yra pats sveikiausias. Kodėl? UAB „Dembavos sodai“ direktorės ir buvusios ilgametės Lietuvos ve...
Skaityti daugiau
Nešvariausi maisto produktai
Nešvariausi maisto produktai
Tikriausiai retas žmogus pagalvoja, kad visiems įprastų maisto produktų paviršiuose gali slypėti begalė labai pavojingų bakterijų.
Skaityti daugiau
Mitai apie mitybą
Mitai apie mitybą
Kartais po sunkių darbų norisi imti šaukštą į rankas ir pavalgius vėl pajutus energijos antplūdį, imtis ne....
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama

© 2010-2017 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama (ETA) tipro.lt