Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Įdomybės Sumuštiniai: sveika, skanu ir net gurmaniška

Sumuštiniai: sveika, skanu ir net gurmaniška

2014-02-01 06:36:31
Sumuštiniai: sveika, skanu ir net gurmaniška

Sumuštinis – tai ne tik nuobodi priešpiečių klasika. Jei neapsiribosite turistiniu duonos, sviesto ir dešros variantu, jis gali tapti tikrų tikriausiu gurmanišku šedevru.

Duona. Kasdieniam sumuštiniui rinkitės duoną, kurioje būtų gausu maistinių skaidulų ir... kuo mažiau kalorijų. Sveikiausias variantas – juoda ruginė duona. Ji gali būti praturtinta sėklomis, grūdais, sėlenomis, netgi džiovintais vaisiais. Jei sumuštinių valgote kasdien, bent kartą per savaitę pakeiskite duoną tortiljos ar pitos paplotėliais.

Užtepas. Jei darote vieno sluoksnio sumuštinį, ko gero, sveikiausias pasirinkimas užtepui – plonutis sviesto sluoksnis. Tačiau į darbą ar mokyklą pasiimti patogiau sluoksniuotą sumuštinį, kuriame galima tvirtai sulipdyti daugiau sudėtinių dalių. Kuo pertepti jas? Dažniausiai tam naudojamas majonezas. Sveikesnis pasirinkimas – mažo kaloringumo majonezas. Aštresnio skonio gerbėjai majonezą gali pakeisti garstyčiomis. Taip pat galima naudoti tepamą sūrį, jį pagardinti prieskoniniais žalumynais. Angliškas sumuštinio variantas – pertepti sluoksnius čatniu, iš vaisių pagamintu garnyru su pikantiškais prieskoniais. Įdomus skonio variantas išgaunamas sumaišius pertrintą varškę su jogurtu ar grietine ir pagardinus mėgstamais prieskoniais. Ir žinoma, avokadų pagrindu pagamintas guakamolės padažas – jis praturtins jūsų sumuštinį organizmui naudingomis Omega-3 rūgštimis.

Įdaras. Tai gali būti įvairūs produktai, tačiau dažniausiai tikras sumuštinis neapsieina be mėsos ar žuvies. Tai gali būti kalakutiena, kumpis, tunas, vištiena, krabų lazdelės, krevetės, lašiša, sojos mėsa, kiaušinis, sūris arba tiesiog daržovės. Rūkytos mėsos gaminiai, „pagardinti“ dažikliais, konservantais ir apdoroti druskomis, - tikrai nepridės jūsų sumuštiniui nei maistingumo, nei sveikumo. Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis namuose paruoštą, ant grotelių keptą arba troškintą mėsą bei žuvį. Renkantis sūrį sumuštiniui patariama laikytis tokių taisyklių: jei sumuštinis gardus ir be sūrio – tai geriau be jo ir apsieiti. Jei sūrio vis dėlto norisi, rinkitės sumažinto kaloringumo, neriebų.

Daržovės. Tegyvuoja improvizacija! Kadangi daržovės kaip tik ir yra pati sveikiausiai ir labiausiai pageidaujama sumuštinio dalis, čia galite duoti valią fantazijai. Senas, geras, laiko patikrintas variantas – pomidorai bei agurkai. Gaivaus traškumo sumuštiniui suteikia Aisbergo salotos. Ypatingomis natomis skonį praturtina grybai, špinatai, baklažanas, cukinija, avokadas marinuoti svogūnai. Alyvuogės ypač tiks prie tuno sumuštinių. Saldžiarūgščiam sumuštiniui puikiausiai tiks plonos obuolio ar kriaušės riekelės. Ir nepamirškite prieskoninių žalumynų!

Kaip nusinešti? Sumuštinių variantų – begalės. Tačiau kai reikia galvoti ne tik apie jų skonį ir grožį, bet ir apie tai, kaip savo priešpiečius nusinešti iki darbo, improvizacijos galimybės šiek tiek apribojamos. Tiek duonos ar bandelės riekelėmis suvožtą sumuštinį, tiek pitą su įdaru ar tortiljos suktinį patogiausia įvynioti į foliją ir įdėti į plastikinę sumuštinių dėžutę. Taip jūsų sumuštinis taps „draugišku rankinei“ užkandžiu: nesuteps į rankinę įdėto naujausio „Moters savaitės“ numerio ir neperlūš į jį įsirėmus piniginei ar šukoms.

Idėjos visos savaitės pusryčiams ar priešpiečiams:

Pirmadienis

Itališka variacija

1 riekė itališkos ciabatta duonelės,
½ šaukštelio alyvuogių aliejaus,
1 avokado skiltelė,
2-3 riekelės aitriojo pipiro,
2 riekės pomidoro,
3-4 baziliko lapeliai,
1 riekelė itališkos ciabatta duonelės.

Antradienis
 

Lašišos ir krienų sumuštinis

Kvietinių miltų bandelės su sėlenomis „padas“,
Plonai užteptas sviesto sluoksnis
Riekė sūdytos lašišos,
1 salotos lapas,
2 baziliko lapeliai,
½ šaukšto tarkuotų krienų,
Alyvuogių aliejumi suteptas bandelės viršus.

Trečiadienis

Meksikietiškas sumuštinis

1 tortiljos paplotėlis,
3 šaukštai konservuotų pupelių pomidorų padaže,
½ smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos,
1 šaukštas konservuotų kukurūzų,
Saujelė gražgarsčių lapelių.

Ketvirtadienis
 

Toskanos sumuštinis

1 riekelė pilno grūdo duonos,
Plonas sluoksnis sviesto,
2 riekelės ant grotelių keptos paprikos,
1 skiltelė ant grotelių kepto baklažano,
2 riekės pomidoro,
žiupsnelis prieskoninių žolelių,
½ a.š. alyvuogių aliejaus,
2 riekelė pilno grūdo duonos.

Penktadienis

Saldus kąsnelis

1 pitos paplotėlis,
2 šaukštai riešutų sviesto,
Sauja šviežiai pjaustytų kriaušių, obuolių, persikų,
1 šaukštas citrinos sulčių,
1 šaukštas migdolų trupinių,
1 šaukštas sezamo sėklų.

Gairės: maistas, sumuštiniai, pusryčiai, priešpiečiai
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Žalios mėsos rūbai ir batai
Žalios mėsos rūbai ir batai
Su tokiu švarku būtų pavojinga išeiti į gatvę pilną šunų...
Skaityti daugiau
Gražūs žvėreliai iš maisto
Gražūs žvėreliai iš maisto
Menas iš maisto. Tai turi pamatyti kiekvienas!
Skaityti daugiau
Druska būtina ar ne?
Druska būtina ar ne?
Druskos, kaip ir kai kurių kitų žmogui būtinų elementų, žmogaus organizmas pats negali nei pasigaminti, nei sukaupti. Visi šie elementai turi būti gaunami su maistu. Žmogaus organizme yra apie 100 gramų n...
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama


© 2010-2019 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama@amdigital.lt