Paieška
Reklama

Saldikliai

2014-03-30 15:27:01
Saldikliai

Saldiklis - tai medžiaga neturinti cukraus. Ji vartojama maisto produktų pasaldinimui. Taip pat saldikliai maisto gamyboje naudojami ir norint sumažinti patiekalų kaloringumą, kas ypač aktualu turintiems viršsvorio ar sergantiems cukriniu diabetu. Be to, maistas, pagamintas naudojant saldiklius yra šiek tiek pigesnis, nes saldikliai yra pigesni nei cukrus.

Sacharinas (E 954)

Jis beveik 500 kartų saldesnis už cukrų, naudojamas daugiau nei šimtą metų ir yra bene seniausiai naudojamas maisto gamyboje. Tačiau jis turi kartoką prieskonį, dėl to negali visiškai pakeisti cukraus. Nors mokslininkai iki šiol neturi vieningos nuomonės apie sacharino poveikį sveikatai, tyrimai rodo, kad jis pasisavinamas lėtai, mažina cukraus kiekį kraujyje, nesikaupia nei kraujyje, nei audiniuose ir iš organizmo pasišalina su šlapimu.

Bet yra tyrimų, rodančių, kad didelės dozės sacharino gali būti kancerogeniškos.

Ciklamatas (E 952)

Jis saldesnis už cukrų 30 kartų, neturi kartaus prieskonio. Buvo pradėtas vartoti jau prieš II-jį Pasaulinį karą. Šiuo metu vieningos nuomonės apie šio saldiklio toksiškumą nėra, bet jo nerekomenduojama vartoti vaikams bei nėščioms moterims.

Aspartamas (E 951)

Šis saldiklis saldesnis už cukrų 180 kartų ir mažiausiai žalingas žmogaus organizmui, bet, vartojant ilgai ir didelėmis, dozėmis gali sukelti nervų sistemos sutrikimus.

Acesulfamas K (E 950)

Acesulfamas yra saldesnis už cukrų 150-200 kartų ir maiste esančiais kiekiais organizmui nėra kenksmingas.

Taumatinas (E 957)

Jis saldesnis už cukrų 2000 - 3000 kartų, bet yra nepatvarus jį šildant bei patenkant į rūgščiąją terpę.

Gairės: sacharinas, saldikliai, cukraus pakaitalai, kuo pakeisti cukrų
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Stebuklingoji mėta
Stebuklingoji mėta
Tikriausiai kiekvienas gerai pamena kokia skani ir kvapni yra šviežių mėtų arbata. Iš tiesų mėta yra ne tik skani ir aromatinga, bet turi ir begalę gydomųjų savybių. Tad sužinokime kokių negalavimų galime...
Skaityti daugiau
Ar sunku tapti vegetaru?
Ar sunku tapti vegetaru?
Apie vegetarizmą kalbama nelabai plačiai, nes didžioji mūsų visuomenės dalis yra mėsėdžiai. Mokslas sako, kad vegetarizmas yra ne tik mitybos, bet ir gyvenimo būdas. Žmogus, pradėjęs maitintis tik augalin...
Skaityti daugiau
Produktai, greitinantys medžiagų apykaitą
Produktai, greitinantys medžiagų apykaitą
Vienas iš pagrindinių veiksnių, neleidžiančių atsirasti antsvoriui - greita medžiagų apykaita. Vieniems tai - gamtos dovana, kitiems tenka to tik pavydėti. Medžiagų apykaitą pagreitinti galima sportuojant...
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama


© 2010-2019 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama@amdigital.lt