Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Sveika mityba Rūgštinis ir šarminantis maistas

Rūgštinis ir šarminantis maistas

2011-03-31 15:29:26
Rūgštinis ir šarminantis maistas

Viena pagrindinių priežasčių, kurios sukelia rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimus - netinkama mityba ir maisto produktai. Daug rūgštinių medžiagų turi riebi mėsa, žuvis bei kiaušiniai.

Stipriai rūgštinamai veikia dirbtiniai saldikliai, angliarūgštė bei kava. Pavyzdžiui, norint neutralizuoti stiklinėje kavos ar gazuoto gėrimo esančią rūgštį, reikia išgerti mažiausiai 4 stiklines vandens.

Bet tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti mėgstamų produktų vien dėl to, kad jie rūgština organizmą. Tokio maisto kiekis mitybos racione neturėtų sudaryti daugiau nei 1/3.

Tuo tarpu organizmą šarmina dauguma daržovių, vaisių ir uogų, taip pat medus ir, kaip bebūtų keista, rūgštūs vaisiai.

Pateikiame po kelis labiausiai organizmą rūgštinančius ir efektyviausiai šarminančius maisto produktus.

Šarminantys produktai tie, kurie turi daug kalio, magnio arba kalcio ir/arba mažai fosforo, chloro, sieros:

Daržovės: agurkai, baklažanai, kopūstai, burokėlių lapai, brokoliai, salotos, bulvės, cukinijos, daigintos pupelės, pomidorai, grybai, moliūgai, morkos, porai, žiediniai kopūstai, salierai, svogūnai, ridikėliai, rauginti kopūstai, špinatai.
Vaisiai: abrikosai, avokadai, apelsinai, arbūzai, avietės, braškės, mėlynės, citrinos, datulės, džiovintos slyvos, juodieji serbentai, kriaušės, obuoliai, žalioji citrina, gervuogės.
Prieskoniai: mėtos, krapai, pipirnė, česnakai.
Pieno produktai: ožkos pienas, sojos pienas, Tofu (sojos varškė), išrūgos. Neutralūs pieno produktai - kefyras bei pasukos.
Kiti produktai: medus, alyvuogių aliejus, kviečių želmenys, pienės, migdolai.

Rūgštinantys produktai:

  • Grūdai: kukurūzų dribsniai, grikiai ir pilno grūdo kukurūzai.
  • Pieno produktai: jogurtas, grietinė, grietinėlė, varškė.
  • Mėsa: antiena bei kiauliena.
  • Žuvis: upėtakis, menkė, paltusas, silkė, krevetės, karpis.


Rūgštis sukelia ir visiems puikiai žinomi sveikatos priešai - alkoholis, kava ir rūkalai. Gal atrodys labai keista, bet organizmo rūgštiniam ir šarminiam balansui ne mažiau įtakos turi ir gyvenimo būdas. Stresas, nuolatinis skubėjimas, nejudrumas taip pat gali tapti rūgštėjančio organizmo priežastimi.

Gairės: šarminis maistas, rūgštinis maistas, grūdai, pieno produktai, žuvis, mėsa, daržovės, vaisiai
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Produktai be cholesterolio
Produktai be cholesterolio
Kukurūzų dribsniai, miežiai, javainukai, ruginiai dribsniai, avižiniai dribsniai, grikiai, becukriai javainiai, sorų dribsniai ir soros, kukurūzų miltai, kukurūzų spragėsiai, kvietiniai miltai, pupelės, ž...
Skaityti daugiau
Nešvariausi maisto produktai
Nešvariausi maisto produktai
Tikriausiai retas žmogus pagalvoja, kad visiems įprastų maisto produktų paviršiuose gali slypėti begalė labai pavojingų bakterijų.
Skaityti daugiau
Bulvės
Bulvės
Bulvės nuo senų laikų vadinamos antrąja lietuvių duona. Šiandien jos bene labiausiai paplitusios daržovės. Bulvėse daugybė baltymų, angliavandenių, karotino, celiuliozės, mineralinių medžiagų, vitaminų K,...
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama


© 2010-2019 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama@amdigital.lt