Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Sveika mityba Produktai, kurių neverta išbraukti iš savo valgiaraščio

Produktai, kurių neverta išbraukti iš savo valgiaraščio

2014-03-13 10:56:40
Produktai, kurių neverta išbraukti iš savo valgiaraščio
Sveika mityba yra mūsų sveikatos ir geros savijautos pagrindas. Visi žino, jog valgyti vaisius ir daržoves labai naudinga. Tačiau tikrai neverta baimintis ir riebesnių ar saldžių produktų, svarbiausia nepiknaudžiauti maistu ir iš "blogų" produktų galime gauti nemažai naudos.
 
 
Sviestas. Nežinia, kodėl kai kurie iškeičia iš natūralaus pieno padarytą sviestą į margariną, kuris daromas dirbtinai standinant aliejus. Jei jūsų cholesterolio lygis padidėjęs, galbūt tai daryti ir verta. 10 g sviesto, kurio užtenka dviems riekelėms duonos, yra 8 g riebalų. Tačiau dažniausiai tiek per parą jo ir suvalgome. Panašus riebalų kiekis yra mažame kapučino ar latte kavos puodelyje, todėl sviesto taip bijoti nereikėtų.
Svarbu žinoti ir tai, kad sviestas yra vienas iš nedaugelio natūralių vitamino D šaltinių (kitas šaltinis yra riebi žuvis). Tamsiai geltonas sviestas, kuris daromas iš žole maitinamų karvių pieno yra ir natūralus antioksidanto beta karotino, reikalingo širdžiai ir plaučiams, šaltinis.
 
 
Kebabai. Nors šis patiekalas ir nesusilaukia sveikos mitybos gerbėjų dėmesio, tačiau kebabai ant iešmelio – vienas sveikiausių valgių greito maisto meniu. Tradicinis avienos kebabas ant iešmelio turi 232 kalorijas ir 6 g riebalų (vištienos kebabas turi dar mažiau riebalų) ir daug mineralinių medžiagų, taip pat ir geležies. Be to, visada prie kebabo galima užsisakyti ir didesnę daržovių porciją.
Tačiau česnakinio majonezo padažo geriau atsisakyti: šaukšte šio padažo yra 207 kalorijų ir 22 g riebalų. Tuomet geresnės pasirinkimas būtų McDonaldo mėsainis, kuriame yra 250 kalorijų ir 8 g riebalų.
 
Mėsa. Kartais atsisakoma raudonos mėsos, nes tai, neva, padės išlikti sveikesniam. Tačiau iš tiesų raudona mėsa gali turėti mažiau riebalų nei viščiukas, ypač jo užpakalinė dalis. 100 g grūdais maitinto viščiuko yra 129 kalorijos ir 4,8 g riebalų, tuo tarpu 100 g liesos jautienos nugarinės pjausnys turi 135 kalorijas, tačiau tik 4,5 g riebalų.
Be to, jautienos nugarinėje yra tris kartus daugiau geležies ir beveik keturis kartus daugiau cinko, kurio reikia mūsų imunitetui.
Žinoma, svarbu ir pats mėsos paruošimas bei jos riebumas. Tačiau valgyti liesą raudoną mėsą verta.
 
Ledai. Kas per daug, tas nesveika, tačiau nebūtina sveikatos labui visišikai atsisakyti ledų. Ledus virškiname lėtai, be to, jie padidina cukraus kiekį kraujyje po valgio, o tai suteikia energijos. Įprastame 75 g ledų kaušelyje yra 114 kalorijos ir 6 g riebalų, taigi ledai valgio pabaigoje yra kur kas geresnis pasirinkimas nei 100 g gabalėlis sūrio pyrago, turinčio 511 g kalorijas ir 43 g riebalų.
 
Balta duona. Siekdami vartoti daugiau skaidulų, dauguma iš mūsų teikia pirmenybę ne baltai, o nesmulkintų grūdų duonai. Iš tiesų, 50 g baltos duonos riekelėje yra 0,8 g skaidulų, o nesmulkintų grūdų duonoje - 2,5 g (rekomenduojama dienos norma yra 18 g). Skaidulos pagerina žarnyno veiklą.
Tačiau mineralinių medžiagų daugiau yra baltoje duonoje. Taip yra todėl, nes Didžiojoje Britanijoje (įdomu, kaip yra Lietuvoje - vert. past.) po Antrojo Pasaulinio karo visi miltai, iš kurių kepama duona, papildomi kalciu ir jodu (taip pat vitaminais B ir B1 bei niacinu).
Dar vienas įdomus dalykas: kadangi baltoje duonoje yra mažiau skaidulų, iš jos įsisavinama daugiau kalcio, nes skaidulos trugdo kalcio įsisavinimui.
Gairės: sveikas maistas, kokius puodus rinktis, tinkama mityba, kasdienė mityba
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Mandarinai gali gydyti?
Mandarinai gali gydyti?
Mandarinai – vaisiai, keliantys mums daugybę šiltų asociacijų: tai šventės, saulė, gera nuotaika ir... sveikata. Ar žinote, kokias ligas galima jais gydyti?
Skaityti daugiau
Žaliavalgystė - iš vien su gamta!
Žaliavalgystė - iš vien su gamta!
Bet kokios daržovių, vaisų salotos, kokteiliai yra jau žaliavalgiškas patiekalas/gėrimas. Svarbu, kad jų ingridientai liktų gyvi - termiškai neapdoroti, arba apdoroti iki 42-45 laipsnių C.
Skaityti daugiau
Džiovinti vaisiai - natūralūs papildai
Džiovinti vaisiai - natūralūs papildai
Džiovintuose vaisiuose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir visi vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Juos ypač gerai vartoti dėl sudėtyje esančios ląstelienos, kuri labai reikalinga virškinamaja...
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama

© 2010-2017 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama (ETA) tipro.lt