Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Sveika mityba Kavos teigiamos ir neigiamos savybės

Kavos teigiamos ir neigiamos savybės

2014-01-27 09:39:45
Kavos teigiamos ir neigiamos savybės

Kava - tai vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Kas dieną suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis neįsivaizduoja savo ryto be kavos puodelio. Bet ar kavą vartoti sveika? Daug mokslinių tyrimų atskleidė ir neigiamus, ir teigiamus kavos vartojimo aspektus.

Kavos neigiamos savybės:

  • Kofeinas sukelia priklausomybę.
  • Kava didina kraujo spaudimą.
  • Kavoje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti tam tikrus virškinimo sutrikimus.
  • Kava (net ir be kofeino) turi daug kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.
  • Kava blogina miego kokybę.
  • Kava gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas.
  • Kavos poveikyje suaktyvėja peristaltika, sumažėja maistinių medžiagų perdavimo greitis ir sumažėja medžiagų įsisavinimas į organizmą.
  • Kava trukdo pagrindinių mineralų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminų įsisavinimui.
  • Kava skatina dantų ėduonies vystymąsi.
  • Kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminų pašalinimą iš organizmo.
  • Kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų.
  • Kofeinas gali padidinti akių spauydimą glaukoma sergantiems žmonėms.
  • Kava gali sukelti naujagimių apsigimimus.
  • Kava yra viena iš labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų.
  • Kava apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.


Kavos teigiamos savybės:

  • Egzistuoja moksliniai tyrimai, paneigiantys dižiąją dalį viršuje išvardintų kavos neigiamų savybių.
  • Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėrė kavą, bet ir rūkė.
  • Kava didina intelektualinį aktyvumą esant tam tikram nuovargiui ar nuoboduliui.
  • Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, taip pat išlaiko smegenų aktyvumą bei slopina alkį.
  • Kava mažina cholesterolio kristalizaciją ir slopina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
  • Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
  • Kavai mažina gaubtinės žarnos riziką.
  • Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
  • Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti ir nuo astmos.
  • Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina žmogaus atmintį.
  • Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti).
  • Kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
  • Kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
  • Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.


Įvertinus aukščiau išvardintus galimus teigiamus ir neigiamus kavos poveikius, svarbu atsižvelgti į asmeninį atvejį. Negerkite kavos, jeigu esate nėščia ar maitinate kūdikį. Venkite kavos, jeigu turite aukštą kraujo spaudimą, sergate širdies ligomis, jums būdingas didelis cholesterolio kiekis, tulžies akmenys ar polinkis į krešulius.

Negerkite kavos, jeigu sergate psichikos liga, jus kankina nemiga ar dažnas nerimas. Venkite kavos, jeigu esate jai alergiški ar negalite jos vartoti dėl sąveikos su vartojamais vaistais.

Negerkite kavos, jeigu dėl jos jums pasireiškia hiperaktyvumas ar nerimas. Nevartokite kavos, jeigu jos vartojimas dėl savo laikino poveikio sukelia vėlesnį vartojimo poreikį, jaučiate priklausomybę – stenkitės pamažu atprasti ir pereiti prie arbatos.

Vartodami kavą turėtumėte gerti daug vandens, kad išvegtumėte dehidratacijos. Taip pat svarbu saikas, juk seniai žinoma – kas perdaug, tas nesveika.

Gairės: kava, kavos savybės, kavos teigiamos savybės, kavos neigiamos savybės, kavos nauda, kavos žala
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Džiovinti vaisiai - natūralūs papildai
Džiovinti vaisiai - natūralūs papildai
Džiovintuose vaisiuose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir visi vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Juos ypač gerai vartoti dėl sudėtyje esančios ląstelienos, kuri labai reikalinga virškinamaja...
Skaityti daugiau
Mitybos mitai. Visa tiesa apie badavimą ir maisto derinimą
Mitybos mitai. Visa tiesa apie badavimą ir maisto derinimą
Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Patarimų, kaip gyventi ir maitintis sveikai, netrūksta. Tačiau ne visi jie teisin...
Skaityti daugiau
Kokius ledus mums parduoda?
Kokius ledus mums parduoda? (5)
Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose iš vis nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos lyg ir ledų ga...
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama

© 2010-2014 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama (ETA) tipro.lt