Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Įdomybės Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė

Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė

2013-05-08 11:02:59
Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė

Vakar, Tarptautinės dienos be dietų vakarą, išrinkta pirmoji Lietuvoje Prieskonių karalienė. Dėl šio titulo „Santa Maria“ inicijuotame konkurse rungėsi trys kulinarijos entuziastės, pakeliui į finalą įveikusios 50 konkurso dalyvių. Finalisčių pasirodymą ir jų pagamintą vakarienę vertino virtuvės virtuozai Deivydas Praspaliauskas ir Tomas Rimydis, kulinarinių knygų vertėja, maisto tinklaraščio autorė Eglė Mačerauskienė ir „Santa Maria“ prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas. Nugalėtoja tapo ir prieskonių karūna pasidabino kaunietė Vita Klišaitienė.

„Įvairiausių prieskonių asortimentas prekybos vietose bei vis populiarėjantis prieskoninių žolelių auginimas namie atveria plačias galimybes mėgstantiems gaminti. Tuo pačiu gausus prieskonių pasirinkimas ne profesionalams gali labai lengvai pakišti koją – su jais paprasta persūdyti, tiek tiesiogine, tiek perkeltine šio žodžio prasme. Todėl gebėjimas parinkti tinkamus prieskonius, jų pagalba atskleisti patiekalo išskirtinumą bei pademonstruoti paties prieskonio savybes – jau tam tikro meistriškumo ženklas“, – sako „Lauro lapas“ restorano virtuvės šefas, 2010 m. geriausio Lietuvos virėjo titulo savininkas Deivydas Praspaliauskas.

Tuo tarpu Prieskonių karaliene tituluota Vita Klišaitienė teigia, jog prieskoniai suteikia galimybę
net ir ne itin kulinarijoje nusiimančiam gaminti skaniai, įdomiai ir įvairiai. „Tereikia šiek tiek fantazijos ir tas pats produktas, pavyzdžiui, vištiena, gaminant su skirtingais prieskoniais kiekvieną kartą bus kitoks“, – sako moteris, kurią Prieskonių karalienės rinkimuose dalyvauti paskatino dukra – ji pirmoji užpildė dalyvės anketą, paragino tai padaryti mamą ir drauge su ja rungėsi iki pusfinalio. Apskaitininke dirbanti p. Vita atskleidžia, jog gaminti ją dar vaikystėje įkvėpė močiutė, kuriai virtuvėje reikėdavo pagalbos, tuo tarpu dabar sūnų ir dukrą auginančiai moteriai maisto gaminimas – džiaugsmas, lydimas atradimų, šeimos ir draugų įvertinimo.

Viename populiariausių Vilniuje restorane „Lauro lapas“ vykusiame Prieskonių karalienės rinkimų finale su Vita rungėsi vilnietės Jurgita ir Vilma. Finalistės prieš pasirodymą komisijai turėjo pateikti 3 patiekalų – užkandžio, karšto patiekalo ir deserto receptus. Burtai lėmė, jog baigiamojo renginio metu Vita gamino užkandį – lašišos tartarą su avokadu ir greipfruto-pipirų ikrais, Jurgita – karštą patiekalą – žuvies sriubą su kuskusu „sicilietišku stiliumi“, o Vilma – desertą – kriaušių aukštynkojus su migdolais, imbieru ir čiobreliais. Komisija dalyves ir jų patiekalus vertino 10 balų skalėje pagal skonio, produktų suderinamumo, išvaizdos, išradingumo bei darbo tvarkos kriterijus ir skyrė atitinkamai 151, 153 ir 157 balus. Nugalėtojai Vitai kartu su originalia prieskonių karūna atiteko virtuvinis kombainas ir asmeniškai šefo Deivydo Praspaliausko įteiktas kvietimas vakarienei restorane „Lauro lapas“, o visoms finalininkėms – krepšiai „Santa Maria“ prieskonių.

Dalyvauti š.m. kovą startavusiuose Prieskonių karalienės/karaliaus rinkimuose galėjo visi norintys kulinarijos mėgėjai. Pirmajame rinkimų etape internetu užsiregistravusiems dalyviams reikėjo kas savaitę atsiųsti po patiekalo receptą, kurio gamyboje panaudotas vienas iš keturių konkurso organizatorių – „Santa Maria“ nurodytų prieskonių. Į antrąjį etapą patekusiems penkiolikai konkursantų reikėjo pagaminti du patiekalus su įvardintomis prieskonių kombinacijomis, atsiųsti jų receptus bei nuotraukas. Pagal juos buvo atrinkti pusfinalio dalyviai, tarp kurių pateko ir vienas iš penkių konkurse dalyvavusių vyrų. Deja, bet bendras konkurso komisijos ir internautų balsavimas lėmė, jog vakar finale rungėsi tik moterys.
 

Gairės: prieskoniai, santa maria
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Skonių stovyklėlė
Skonių stovyklėlė
Birželį praūžė kulinarinė savaitės trukmės dieninė vaikų stovykla Čiop Čiop kulinariniame lofte. Tai pirmoji tokio tipo stovykla Lietuvoje, susilaukusi nemažai pagyrų. Stovyklos tikslas buvo supažindinti ...
Skaityti daugiau
Šventinis Kalėdų stalas atkeliauja į Jūsų namus
Šventinis Kalėdų stalas atkeliauja į Jūsų namus
Kalėdos jau ne už kalnų! Tai nuostabiausias metas, kada daugiau dėmesio ir laiko skiriame namams, savo artimiesiems bei stengiamės juos nudžiuginti ypatingomis dovanomis. Tai santarvės, sielos ramyb...
Skaityti daugiau
Šokoladiniai gyvūnėliai
Šokoladiniai gyvūnėliai
Skanūs įvairiausių formų saldainiai...
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama

© 2010-2018 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama (ETA) tipro.lt