Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Sveika mityba Cukrus – tai saldi pagunda

Cukrus – tai saldi pagunda

2013-02-11 10:54:33
Cukrus – tai saldi pagunda

Senovėje cukrus, kaip ir druska, buvo laikomi skanėstais, kuriais galėjo mėgautis tik patys turtingiausieji. XIX amžiuje padėtis pasikeitė. Iš cukrinių rungelių buvo išmokta išgauti cukrų. Tai svarbus atradimas, nes koks gi pyragas ar keksas be šios saldinančios medžiagos? Cukrus ne tik saldina kepinį – tešlai jis suteikia „pilnumo“.

Prekiaujama įvairių rūšių cukrumi. Čia pateikiamos svarbiausios cukraus rūšys.

Rafinuotas baltasis cukrus

Kepiniams dažniausiai vartojamas baltasis rafinuotas cukrus. Šios rūšies cukrus gaminamas iš cukrinių runkelių arba cukrašvendrių jas rafinuojant (pramoniniu būdu perdirbant natūralias žaliavas).

Cukrus gabaliukais

Cukraus kubeliai gaminami iš baltojo rafinuoto cukraus. Būna širdelių, pusmėnulių, kryželių ir kitokios formos cukraus gabaliukų. Toks cukraus vartojimas patiekiamas saldinant, nes jį labai lengva dozuoti.

Cukraus pudra

Cukraus pudra gaunama iš baltojo rafinuoto cukraus, jį sumalus į miltus. Kepiniams cukraus pudra vartojama tuomet, kai cukrų reikia labai greitai ištirpinti, pavyzdžiui, glajui ar torto papuošimams gaminti.

Rudasis cukrus

Rudasis cukrus skoniu kiek primena salyklą. Jis dar vadinamas neapdirbtu cukrumi, kuris gaunamas perdirbant nevalytą, tačiau jau rafinuotą cukrų. Rudasis cukrus ne toks saldus kaip baltasis rafinuotas cukrus. Jis dažniau dedamas į meduolius.

Neapdirbtų cukrašvendrių cukrus

Šis šviesiai rudasis cukrus dažnai vadinamas cukrašvendrių cukraus granulėmis ir gaminamas iš cukrašvendrių. Neapdirbtų cukrašvendrių cukrus vartojamas sveikiems kepiniams kepti. Jame gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Cukraus granulės

Tai stambūs cukraus „grūdai“, dažniausiai vartojami kepiniams ruošti. Cukraus granules galima barstyti ant dar neiškepto gaminio – kepant orkaitėje jos neištirpsta.

Kristalizuotas cukrus

Tai stambūs cukraus kristalai. Toks cukrus tinka karštiems gėrimams saldinti. Būna trejopi cukraus kristalai: balti, gelsvai rudi ir tamsiai rudi kubelių formos.

Nevalyto cukraus pudra

Tai geltonas arba rudas nevalytas cukrus, dažniausiai vartojamas meduoliams su medumi kepti.

Klevų sulos sirupas

Klevų sulos sirupas – puiki alternatyva baltajam rafinuotam cukrui. Šis produktas gaunamas šiek tiek įpjovus laukinių klevų žievę ir į indą surinkus besisunkiančią sulą. Iš sulčių gaunamas sirupas, kuriame yra daug cukraus, todėl jis vartojamas labai nedideliais kiekiais. Nors iš klevų sulos gaminant sirupą vitaminai suyra, tačiau mineralinės medžiagos bei mikroelementai išlieka.

Cukrinių runkelių sirupas

Ši saldinimo priemonė gaminama iš nuvalytų ir susmulkintų cukrinių runkelių. Toks sirupas yra labai aromatingas. Kepiniams jis suteikia apetitą žadinantį rusvą atspalvį.

Medus

Tai natūrali medžiaga, kurioje gausu gyvybiškai svarbių fermentų, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Kepant didelė dalis šių medžiagų suyra, todėl į kepinius galima dėti pigesnį medų. Nors ilgiau laikant medus susikristalizuoja, šildant jis vėl suskystėja.

Gairės: cukrus, cukraus savybės, apie cukrų
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Sveikatos ir grožio šaltinis - agurkų sultys
Sveikatos ir grožio šaltinis - agurkų sultys
Agurkas yra viena pagrindinių daržovių lietuvių mitybos racione. Tačiau ar žinojote, jog nepaprastai naudinga ir sveika gerti agurkų sultis. Agurkų...
Skaityti daugiau
Saldikliai
Saldikliai
Saldiklis - tai medžiaga neturinti cukraus. Ji vartojama maisto produktų pasaldinimui. Taip pat saldikliai maisto gamyboje naudojami ir norint sumažinti patiekalų kaloringumą, kas ypač aktualu turintiems ...
Skaityti daugiau
Karštos dienos pusryčiai
Karštos dienos pusryčiai
Pusryčiai būtini - sako dietologai. Tačiau kai už lango didelė kaitra, rodos, net ir menkiausias kąsnis stringa burnoje. Pateikiame kelis sveikų ir lengvų pusryčių variantus.
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama

© 2010-2017 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama (ETA) tipro.lt