Paieška
Reklama

Cinamonas

2014-04-08 17:21:24
Cinamonas

Daumuma mėgstame tortus, pyragaičius ir kitus gardumynus, į kurių sudėtį dažnai įeina cinamonas. Tačiau šio prieskonio perdozavimas gali grėsti rimtais sveikatos sutrikimais.

Kvapioji medžiaga - kumarinas

Cinamonas – prieskonis, gaunamas iš to paties pavadinimo medžių vidinės žievelės. Jis naudojamas gaminant saldžius ir pikantiškus patiekalus. Turėtume žinoti, kad kai kuriose cinamono rūšyse, pvz., cassia cinnamon  arba cinamonum aromaticum, dar vadinamo kinietišku cinamonu, didelėmis koncentracijomis kaupiasi kvapioji medžiaga – kumarinas. Ji gali pažeisti kepenis ypač jautriems žmonėms. Ceilono cinamone randami palyginti maži kiekiai kumarino, tačiau Kinijos cinamone kumarino kaupiasi gerokai daugiau, todėl tokio cinamono reikėtų vartoti su saiku.

Kaip atskirti cinamono rūšis

Paprastam vartotojui beveik neįmanoma atskirti Ceilono cinamoną nuo Kinijos, jeigu jis mato tik cinamono miltelius, tačiau šias rūšis galima atskirti iš cinamono lazdelių. Kiniškojo cinamono palyginti storas žievelės sluoksnis būna susuktas į lazdelę, o Ceilono cinamono skerspjūvis labiau primena cigaretę – keli ploni žievės sluoksniai susukti į cinamono lazdelę.

Atkreipkite dėmesį, kad produkto ženklinimo etiketėje ne visada yra rašoma tikroji cinamono kilmė.

Koks cinamono kiekis nekenkia

Didžiausia leistina kumarino koncentracija nėra nustatyta, bet kumarino, dedamo į maistą, kiekis ribojamas iki 2 mg/kg. Kartais per daug kumarino yra cinamoniniuose sausainiuose.

Vartotojams, kurie praeityje suvartojo didelius kiekius cinamono, nėra priežasčių nerimauti, kad jų kepenys galėjo patirti ilgalaikę žalą. Pacientai, kuriems buvo mažo ar vidutinio sunkumo kepenų uždegimas, sukeltas kumarino, pasveiksta per kelias savaites.

Kumarinas taip pat naudojamas kosmetikoje, tačiau jis yra sintetinis ir kvepia šviežiu šienu.

Kumarinas naudojamas ir medicinoje edemoms (pabrinkimams) gydyti.

Patarimas

Ruošdamiesi įvairioms šventėms, saikingai valgykite maisto produktus, kuriuose yra cinamono, ypatingai cinamoninių sausainių, ryžių pudingo su cinamonu ir t.t. Mažiems vaikams patartina duoti ne daugiau nei po 3 cinamoninius sausainius per dieną, o suaugusiems rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei 15.

Gairės: cinamonas, kenksmingas cinamonas, cinamono dozanimas, cinamono vartojimas
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Bulvės
Bulvės
Bulvės nuo senų laikų vadinamos antrąja lietuvių duona. Šiandien jos bene labiausiai paplitusios daržovės. Bulvėse daugybė baltymų, angliavandenių, karotino, celiuliozės, mineralinių medžiagų, vitaminų K,...
Skaityti daugiau
Sveikatai pavojingi indai
Sveikatai pavojingi indai
Tai ką valgome yra labai svarbu, bet nemažiau svarbu ir kokius indus naudojame, kur gaminame maistą. Jau senovėje žmonės rinkdavosi indus, pagamintus iš tam tikrų medžiagų.
Skaityti daugiau
Bevertės salotų sudedamosios dalys
Bevertės salotų sudedamosios dalys
Pagirtina, jei į savo racioną įtraukiate salotas, tačiau galima pasigaminti dar ir tokių, kuriose nebus nevertingų, nekaloringų ingredientų, rašo green.yahoo.com.
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama


© 2010-2019 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama@amdigital.lt