Paieška
Reklama

Pradžia Straipsniai Patarimai Agurkų sultys - ir grožiui, ir sveikatai

Agurkų sultys - ir grožiui, ir sveikatai

2012-09-12 10:10:39
Agurkų sultys - ir grožiui, ir sveikatai

PARENGĖ SANDRA MIŠKINIENĖ

 

Dabar agurkų ant savo stalo galime turėti kiaurus metus, tad neįsivaizduojame be jų šviežių salotų ir konservų, nors šis vaisius dar yra ir tikras vaistas – kartais net stebuklingas.

Didžiąją dalį agurko – iki 94 % – sudaro vanduo. Tačiau tai toli gražu ne tas paprastas vanduo, kurį įsivaizduojame, o struktūrizuotas skystis, gerinantis medžiagų apykaitą. Jis normalizuoja daugelį mūsų organizmo apykaitos procesų, palaiko optimalų skysčių balansą, šalina kūne besikaupiančius ir jam normaliai funkcionuoti trukdančius toksinus bei nuodingąsias medžiagas. Tad ar reikia stebėtis, kad daugybė žmonių gerdami vadinamąsias agurkų sultis susigrąžino normalų virškinimą ir šiaip pagerino organizmo tonusą? Svarbu tik mokėti taisyklingai šias sultis gerti.
 
Naudos ir sveikatos klodai
 
Be vandens, agurkuose gausu ir kitų naudingų dalykų. Pirmiausia šie vaisiai turtingi vandenyje tirpstančių vitaminų: PP, biotino ir kitų B grupės vitaminų, askorbo rūgšties, retinolio ir tokoferolio (nors šių ir ne itin daug). Taip pat juose gausu eterinių aliejų (dėl pastarųjų jie taip gardžiai kvepia) ir užtektinai tartrono rūgšties, stabdančios angliavandenių perdirbimą organizme ir riebalų sluoksnio susidarymą.

Agurkuose daug ir „deficitinių“ mineralinių medžiagų: sieros, jodo, silicio ir fosforo, geležies, kalcio, magnio, chloro, kalio. Geriausia, kad spaudžiant agurkų sultis beveik visos šios mineralinės medžiagos keliauja į jas, darydamos gėrimą dietinį, visiems vienodai sveiką ir neturintį jokio šalutinio poveikio.

Kaip jau buvo galima suprasti, agurkų sultis pirmiausia itin naudinga gerti – grynas ir sumaišytas su kai kuriais komponentais: kitomis sultimis, rauginto pieno produktais ar žolelėmis, natūraliais papildais.

Sultys veiksmingos profilaktiškai, taip pat sveikatos sutrikimams gydyti ar ligos simptomams palengvinti. Taigi jei sutriko virškinimas arba turite bėdų dėl širdies, šokinėja kraujospūdis, didelė tikimybė, kad organizme sutriko kalio ir natrio balansas. Ir agurkų sultys tai gali pataisyti, nes jos prisotina organizmą kalio ir kartu pašalina iš jo nereikalingą natrį.
 
Širdies ir širdies kraujagyslių ligos
 

  • Geriant agurkų sultis galima normalizuoti arterinį kraujo spaudimą: per žemą šiek tiek paaukštinti, per aukštą – sumažinti (nes veikia kaip šlapimą varanti priemonė).
  • Naudingos šios sultys ir sergantiesiems išemine širdies liga: gerina miokardo tonusą, kraujotaką smegenyse, virškinimą, net ramina nervus.
  • Sergant širdies ir inkstų ligomis neįmanoma išvengti tinimų – agurkų sultys padės susidoroti ir su šia bėda, tereikia gerti jas po pusę stiklinės dukart per dieną. Be to, sultys pagerins širdies raumens tonusą (geriant po trečdalį stiklinės triskart per dieną). Sumaišytos su salotų lapų sultimis, agurkų sultys gydo miokarditus, padeda sveikti po infarkto ir kitų širdies ligų (sultys maišomos vienodomis proporcijomis ir geriamos kas rytą po stiklinę).

 
Virškinimo ligos
 

  • Karčių agurkų sultys dar vaistingesnės. Jos ypač naudingos kenčiantiems dieglius, sergantiems kepenų ligomis – tokiais atvejais geriamos po pusę stiklinės kiekvieną rytą ir vakarą.
  • Stiklinė agurkų sulčių su šaukšteliu medaus laikoma puikiausia priemone, padedančia sugrąžinti gerą formą virškinimo sistemai po skrandžio uždegimo paūmėjimo ar opaligės, ir ypač jeigu yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas.
  • Po 100 ml agurkų sulčių tuščiu skrandžiu padės įveikti vidurių užkietėjimą. Ši priemonė labai tinka nėščiosioms, negalinčioms vartoti cheminių preparatų.
  • Jeigu bėdos nepavyksta įveikti iš karto, sulčių kiekį galima padidinti iki visos stiklinės, pagardinti jas medumi ir pratęsti gydymo kursą iki trijų savaičių.
  • Tiems, ką pavalgius kamuoja rėmuo, nemalonūs deginantys pojūčiai krūtinės srityje, kam sutriko apetitas, irgi pats laikas pirkti sulčiaspaudę. Agurkų ir morkų arba agurkų ir burokėlių sultys padės įveikti rėmenį, nes mažina rūgštingumą, suderina žarnyno motoriką ir apsaugo nuo skrandžio rūgšties patekimo į stemplę. Sultys geriamos pakaitomis po 30 ml triskart per dieną prieš valgį.

 
Kitų organų ligos
 

  • Agurkų sultys su medumi gali padėti palengvinti sausą kosulį, nes skystina karkalus ir padeda atsikosėti. Šiam tikslui visiškai užteks 3 šaukštų sulčių triskart per dieną.
  • Agurkų sultyse gausu lengvai pasisavinamo jodo, todėl jas sveika gerti sergant skydliaukės ligomis.
  • Turint odos bėdų, agurkų sultys padės, jei sumaišysite jas vienodomis dalimis su morkų. Vienas geriausių receptų gražiai odai – agurkų, salotų ir morkų sultys, geriamos bemaž mėnesį. Oda bus pastebimai stangresnė ir lygesnė.
  • Agurkai su špinatais paspartins plaukų augimą ir padės sergant reumatu, nes veiksmingai pašalins iš organizmo šlapimo rūgštį.
  • Gerti agurkų sultis galima su bet kuriomis kitomis – jau minėtomis morkų, lapinių salotų, špinatų, taip pat greipfrutų, obuolių, pomidorų, serbentų ir net česnakų.
  • Agurkų sultys puikiai dera su žalumynais ir kefyru, tačiau būkite pasiruošę, jog pirmosiomis dienomis viduriai bus gerokai laisvesni nei paprastai. Dėl viso pikto pradėkite nuo mažesnių porcijų – nuo 50 iki 100 ml sulčių. Paskui pamažu didinkite dozę orientuodamiesi pagal organizmo reakciją.

 
Galima ir negerti
 
Kaip jau supratote, agurkų sultys labai sveika odai ir plaukams: jos užgydo net smulkiausias žaizdeles ir sumušimus, gydo spuogus ir bėrimus, padeda net nuo nuplikimo.

 

  • Kad nagai būtų sveiki ir augtų, reguliariai darykite agurkų sulčių, druskos ir alaus voneles.
  • Agurkų sultimis galite skalauti ir burną – jei kraujuoja dantenos, yra blogas kvapas iš burnos.
  • Agurkų sulčių losjonu su šaukšteliu citrinų sulčių tepamas veidas: toks „kremas“ šviesina strazdanas ir pigmentines dėmes. Grynas agurkų sultis patariama naudoti įdegus – odai atvėsinti ir sudrėkinti – arba smarkiai prakaituojant.


Trumpai tariant, kosmetologijoje agurkų sultys apskritai yra nepakeičiamos gaminant kremus, kaukes ir tonikus.

Gairės: agurkai, agurkų savybės, maisto savybės
Tavo komentaras
Vardas:
El. paštas: Nerodamas viešiai
Tavo komentaras apie šį receptą:
Išsiųsti

Panašūs straipsniai

Ką žinome apie kiaušinius?
Ką žinome apie kiaušinius?
Kiaušiniai yra vienas iš geriausių žmonių maisto produktų. Jame, skirtame paukščio embrionui maitinti, yra optimaliai subalansuotos maisto medžiagos, būtinos organizmui augti ir jo gyvybei palaikyti. Kiau...
Skaityti daugiau
Ko nelaikyti šaldytuve
Ko nelaikyti šaldytuve
Kad maisto produktai kuo ilgiau nesugestų, juos esame įpratę laikyti šaldytuve, bet ne visi produktai gerai išsilaiko žemoje temperatūroje.
Skaityti daugiau
Kaip pjaustyti svogūną
Kaip pjaustyti svogūną
Visos namų šeimininkės žino: jei reikia pjaustyti svogūną, akių makiažas bus sugadintas. Mat ašarų upeliai netrukus jį nuplaus.
Skaityti daugiau
Visi naujausi receptai
Sudėtingumo lygis
Reklama

Reklama




Reklama

© 2010-2017 Ragauk.lt receptai - teisės saugomos. Reklama portale - reklama (ETA) tipro.lt